Uitleg gebruikte termen

De aankoop van een tuinplanten of bomen is voor u veelal geen dagelijkse gewoonte. Daarom hebben wij onderstaand een uitleg gegeven over de verschillende termen die op deze website gebruikt worden m.b.t. de levering van planten.

De termen die wij gebruiken op onze website:

Stamomtrek: De maatvoering en prijsbepaling van bomen is uitgedrukt in stamomtrek gemeten op 1 meter vanaf de grond uitgedrukt in centimeters.

Hoogte: De hoogte van haagplanten, coniferen, heesters is uitgedrukt in centimeters gemeten vanaf de grond. Voorbeeld: een conifeer met maat 100/120 cm heeft een lengte van 100 á 120 centimeter gemeten boven de grond.

Potmaat: Van een aantal soorten heesters wordt de maat uitgedrukt in een potmaat. De potmaat zegt iets over het volume en de maat van de plant. De potmaat wordt veelal uitgedrukt in liters of centimeters doorsnede. Voorbeeld: koopt u een heester in een pot van 2 liter dan heeft deze minder volume/body dan een heester van het zelfde soort in een 5 liter pot. Dit volumeverschil zit hem veelal in de breedte, vertakking en lengte van de plant. Hoe groter de potmaat hoe groter de plant.

Kluitplanten: Veelal worden haagplanten geleverd met een kluit van aarde. Kluitplanten worden uitgestoken en ingegaasd in een jute of jute-acryl lap om de kluit bij elkaar te houden. De gaaslap die om de kluit zit kan bij het planten om de kluit blijven zitten. De gaaslap zal binnen afzienbare tijd in de bodem verteren. De wortels ondervinden hier geen hinder van.

Planten met draadkluit: Planten die met draadkluit worden geleverd zijn veelal de grotere maten struiken en bomen. De kluit van een plant die met draadkluit wordt geleverd is eerst in jute gewikkeld en vervolgens is hier een metalen korf omheen bevestigd. Deze metalen korf heeft als doel de kluit goed bij elkaar te houden en geeft een stukje extra stevigheid aan de kluit. Bij het planten kan de metalen korf en de jute gewoon blijven zitten. Deze korf is namelijk van snel verteerbaar metaal gemaakt, zodat zowel de korf als jute in de grond verteren. De plant ondervind hier verder geen hinder van, de wortels groeien gewoon door de kluit heen.

Wortelgoed: In de herfst, winter en het voorjaar kunnen veel boomsoorten en bladverliezende haagplanten met blote wortel worden geplant. Dit wil zeggen dat de plant geen kluit heeft van aarde maar alleen een uitgeschudde wortelpruik. Planten met blote wortel kunnen geplant worden vanaf het moment dat de planten in het najaar het blad verliezen, tot het moment waarop de plant weer begint uit te lopen in het voorjaar.